Recepty z knížek:
Kuchařka Anny ze Zeleného domu
Všimli jste si, jaké dobroty Anna spolu s Marillou a paní Ráchel vařily a pekly? Já jsem vždycky měla hroznou chuť na jejich hruškový koláč a dobrý čaj, kdykoliv se o tom autorka v knize zmínila :O)

V Kanadě vyšla přímo kuchařka receptů z Anny ze Zeleného domu (viz obrázek vpravo). U nás jsem zatím nic takového neobjevila, ale našla jsem spoustu receptů přímo na Internetu, a tak jich tu několik je, abychom také mohli ochutnat některé ty dobrůtky z Avonlea.

Další, z čeho čerpám ispiraci a hlavně další recepty, jsou přímo knížky s příběhy Anny. Čtu je všechny znovu, a tak si pečlivě zaznamenávám každou zmínku o tom, co dobrého k jídlu kdy Anna, Marilla nebo paní Rachel Lyndová chystaly. Pokud se pustíte do pečení, budu moc ráda, když mi potom napíšete, jak se vám to povedlo, a můžete připojit třeba i fotky :O)

Stalo se mi, že se do některých receptů vloudila chybička, a tak jsem nově zavedla to, že ke každému napíšu, jestli jsem ho já nebo některá z kamarádek zkoušela a tím pádem se pečení/vaření i povedlo. Je to vlastně ulehčení i pro vás, že se nemusíte obávat, že se nezadaří ;o)

*****************

ilustrační foto Annin čokoládový koláč

(recept je vyzkoušený)

V šestém díle, který se jmenuje Annine lásky , se zase po dlouhých letech sejde Anna se svojí důvěrnou přítelkyní Dianou v Avonlea. Domluví se spolu, že si udělají hezký vzpomínkový den jako kdyby jim zase bylo 16. Pro tu příležitost Anna upeče svůj čokoládový koláč, který si pak spolu dají v zahradě Hester Grayové ke svačině. Tak si pojďte zavzpomínat s nimi a můžete při tom ochutnat i koláč, který jedly :o)

Ingredience:

200g měkkého másla
200g pískového cukru
200g hladké mouky
prášek do pečiva
3 vejce
3 lžíce kakaa
hrst sekaných oříšků
100g čokolády na vaření

Poleva:

100g čokolády
100g cukru
100g másla
4 lžíce mléka
+ 2 lžíce sekaných oříšků na posypání

Příprava:

Anna nejprve třela v míse máslo s cukrem a vajíčky. Potom přidala prosátou mouku s práškem do pečiva. Kakao zalila vařící vodou, aby vznikla kašička a tu potom přidala do těsta. Nasekala hrst oříšků, nalámala čokoládu a obojí přimíchala do mísy s těstem. Pekla na menším, hlubším plechu při teplotě 190°C.
Horký koláč polila čokoládovou polevou, kterou si stihla připravit, zatímco se koláč pekl.

Poleva je docela jednoduchá:

Anna rozpustila v malém kastrůlku máslo a čokoládu, pak k nim přidala cukr, mléko a třela opět do hladka. Koláč s polevou nakonec ještě posypala 2 lžícemi nasekaných oříšků a pak už jen čekala, až přijde Diana a vypraví se spolu na výlet za vzpomínkami ...

*****************

ilustrační foto Třešňový koláč z Four Winds

(recept je vyzkoušený)

Ve Four Winds, kam se Anna s Gilbertem po svatbě přestěhovali (5. díl příběhů), si vzali do svého nového vysněného domova, jak ho nazývali, hospodyni Zuzanu a ta uměla výborné ovocné koláče, které si nejvíc oblíbil Gilbert. Jednou odpoledne si na jejím třešňovém koláči pochutnávali všichni přátelé mladých novomanželů Blythových, kteří je přišli navštívit. Vy si na něm díky tomuto receptu můžete smlsnout taky a třeba i pozvat přátele na čaj :o)

Budete potřebovat:

- na kynuté těsto:
20 g droždí
40 g cukru
200 ml vlažného mléka
50 g másla
375 g polohrubé mouky
sůl

Čas: asi 30 minut + kynutí asi 35 minut + pečení asi 35 minut

- na oblohu:
1 citron
1,5 kg třešní
100 g cukru
3 vejce
375 g zakysané smetany
1 lžíce moučkového cukru na posypání

Příprava:

Kynuté těsto:
1. Zuzana na kvásek rozdrobila do vlažného mléka droždí, vmíchala 1 lžíci cukru, přikryla a nechala na teplém místě asi 15 minut kynout.

2. Máslo rozpustila a nechala vychladnout. Do mísy pak dala mouku, zbylý cukr, sůl a máslo a vše promíchala. Potom přidala kvásek a vypracovala hladké pružné těsto. To pak nechala kynout ještě asi 20 minut.

Obloha a dohotovení:
1. Citron omyla horkou vodou, osušila a nastrouhala kůru. Pak citron překrojila a vymačkala z něj šťávu. Třešně omyla, odstopkovala a vypeckovala a promíchala je se 2 lžícemi cukru a citronovou kůrou i šťávou.

2. Zuzana předehřála troubu (vy můžete cca. na 200 °C). Plech vymazala tukem a vysypala moukou, ale vy ho můžete vyložit pečícím papírem. Na plechu vyválela těsto a vytvarovala okraj. Těsto rovnoměrně pokladla třešněmi a pekla asi 15 minut.

3. Z vajec, zbylého cukru a zakysané smetany připravila Anny hospodyně krém a zalila jím třešně. Povrch uhladila a koláč dala dopéct ještě na 20 minut. Pak ho vyndala z trouby a nechala vychladnout. Koláč před podáváním posypala moučkovým cukrem a potom ho nakrájet na kousky a přichystala k odpolednímu čaji.

*****************

ilustrační foto Citronové sušenky paní Ráchel Lyndové, osoby v Avonlea nejváženější:

(recept je vyzkoušený)

Ingredience:

240 g hladké mouky
140 g másla
160 g krupicového cukru
šťáva a kůra z 1 dobře omytého citronu

Příprava:

Když paní Ráchel Lyndová peče tyto výborné citronové sušenky k odpolednímu čaji, nejprve v misce rozetře máslo, pak přidá cukr a ještě tře dál; mouku postupně zapracovávává do těsta a přidává ji tam střídavě s citronovou šťávou a kůrou, dokud se nevytvoří hladké těsto. To pak vyválí a vykrajuje sušenky. Pokládá je na plech (my můžeme na pečící papír) a peče je při 150°C asi 15-20 minut dozlatova, ne hněda! Nakonec je nechá na plechu vychladnout a můžou přijí hosté na čaj.
(z knihy Anniny lásky, 1. kapitola)

*****************

Jablečné šátečky

Anna se studentem Lewisem při jedné procházce po Summerside (4. díl příběhů) sháněla peníze pro školní dramatický kroužek a došli ke starému statku, který ležel stranou od všech domů. Nejdříve je nevrle odbyl pan Armstrong, ale svojí vlídností jim to vynahradil jeho malý synek Teddy. Nabídnul Anně a Lewisovi výborný jablečný šáteček, který pekl jeho otec (žili spolu v domě jen oni dva, maminku už Teddy neměl). A jak jim šáteček od Teddyho chutnal? To poznáte, když vyzkoušíte další recept z knížky o Anně Shirleyové :o)

ilustrační foto Na pečení si připravte:

1,5 kg jablek
200 g měkkého netučného tvarohu
200 g hladké mouky
200 g másla nebo rostlinného tuku
50 g jader lískových oříšků
2 lžíce (asi 40 g) skořicového cukru
1 vejce na potření
mouka na vál
+ tuk na vymazání plechu
+ moučkový cukr na posypání

Příprava:

Teddův tatínek začal při pečení tím, že utřel tvaroh se změklým máslem. Potom vmíchal mouku a vypracoval tužší těsto. Vyválel ho na pomoučeném válu na plát silný asi 5 mm, ze kterého vykrájel čtverce 7 x 7 cm.

Pak přišla na řadu jablbka, se kterýmu mu pomáhal Teddy: oloupali je, odstranili jádřince a nakrájeli je na kousky. Na každý čtverec těsta nasypali trochu skořicového cukru a položili několik kousků jablek, které ještě Teddy také pocukroval. Pan Armstrong těsto přehnul přes náplň, přitisknul růžky k sobě a nahoře je spojil.

Šátečky potom dali na tukem vymazaný plech, potřeli je našlehaným vajíčkem a ve středně vyhřáté troubě nechali upéct dozlatova.

Po vychladnutí je Teddy vydatně posypal moučkovým cukrem a pak už je mohl nabídnout Anně a Lewisovi.

*****************

ilustrační foto Švestkový koláč podle Anny Shirleyové

(recept je vyzkoušený)

Když si ve druhém díle (Anna z Avonlea) vzaly Marilla a Anna od nemocné sestřenice na zimu malá dvojčata Davyho a Doru Keithovi, přivítaly je v Zeleném domě dobrým čajem a švestkovým koláčem, který pekla Anna.

Takové přivítání bych si taky nechala líbit, a tak jsem chtěla vědět, jak si Davy a Dora pochutnali ... recept je docela jednudochý, není u něj dokonce ani potřeba cokoliv vážit :o)

Při pečení budete potřebovat:
1 sklenici hladké mouky
1 sklenici krupice
1 sklenici pískového cukru
1/2 sklenici stolního oleje
1 sklenici kyselého mléka (může být i sladké, ale s kyselým je koláč lepší)
1 kávovou lžička prášku do pečiva
2 vejce
+ vypeckované nebo kompotované švestky

Anna si ze spíže přinesla všechny suroviny a smíchala je ve větší míse (kromě švetsek, samozřejmě:o). Těsto podobné krupicové kaši potom rozetřela na tukem vymazaný a strouhankou (nebo krupicí) vysypaný velký plech. Povrch pokladla ovocem, hustě posypala drobenkou a dala hned péct při cca. 200 - 220 °C na zhruba 20 min. dozlatova.

Na zhotovení drobenky Anna rozpustila asi 50 g másla a do toho zamíchala 1/3 misky cukru, 1/3 misky mouky a 1/3 misky krupice, až jí vznikla směs, která se dala rozdrobit na koláč.

Anniným a Marilliným malým hostům asi moc chutnalo, protože si Davy přidal další velký kus koláče. A jak se vyvedlo pečení vám? :o)

*****************

Annin ořechový koláč s polevou:

(recept je vyzkoušený)

Když byla Anna trochu starší a pozornější, pekla moc ráda. Tento ořechový koláč upekla pro svoje kamarády ze Zvelebovacího spolku, kteří se měli jedno odpoledne sejít v Zeleném domě, aby se domluvili, co je v Avonlea potřeba zkrášlit nebo nějak vylepšit. A že se jí koláč povedl, můžete ochutnat, když si ho zkusíte upéct s ní :o)

ilustrační foto Budete potřebovat:

1/2 kostky másla nebo tuku,
3/4 skleničky moučkového cukru,
2 vejce,
1 lžíci instantní kávy,
1 skleničku hladké mouky,
1/4 balíčku kypřícího prášku,
1 skleničku mletých ořechových jader + několik jader vcelku,
1/2 balíčku čokolády,
1,5 dcl mléka,
2 lžíce rumu (ten je jen pro zlepšení chuti).

Když měla Anna připravené všechny suroviny, rozetřela změklé máslo s částí cukru a s instantní kávou, postupně přidávala žloutky a hodně vše napěnila. Pak vmíchala lžící mouky, mléko a rum. Z bílků ušlehala sníh, po částech přidala zbylý cukr a ušlehala ho dohusta. Lehce jej vmíchala do žloutkové pěny současně s namletými ořechy, hrubě nastrouhanou čokoládou a se zbylou moukou prosátou s kypřícím práškem. Těsto nalila do vymaštěné a vysypané koláčové formy, povrch uhladila a při tom těsto mírně nahrnula k obvodu formy. Pak vložila fomu do středně vyhřáté trouby.

Mezitím, než se koláč upekl, si na polevu Anna připravila: 180 g moučkového cukru, který prosela do misky, kam potom přidala 2-4 lžíce horké vody a 1 lžičku rozehřátého tuku. Třela dokud poleva nebyla hladká a tuhá.

Upečený koláč nechala 5 minut stát, pak ho vyklopila a po vychladnutí polila polevou, na kterou ještě nasypala několik větších kousků ořechů.

*****************

ilustrační foto
Malinový sirup podle Marilly Cuthbertové:

Ingredience:

600 g čerstvých nebo mražených malin
300 ml cukru (tj. asi 1 a 1/4 hrnečku)
1 litr vařící vody
3 citróny

Příprava:

Když Marilla chystá svůj osvědčený malinový sirup, dá maliny do rendlíku a přidá k nim cukr. Potom vše za občasného míchání vaří na mírném ohni asi 20-25 minut, dokud se nerozpustí všechen cukr. Když se tak stane, umixuje všechny maliny s cukrem a pak je přelije skrz cedník, aby oddělila šťávu od malinové dužiny. Ze dvou citrónů vymačká všechnu šťávu a tu pak přidá do malinového sirupu. Mezitím si dá uvařit 1 litr vody a tu také přidá do sirupu.
Tím je malinový sirup hotový a Marilla ho už jen dá vychladnout. Pro lepší chuť do každé skleničky sirupu dává ještě tenké kolečko citronu, aby byl nápoj osvěžující.
(z knížky Anna ze Zeleného domu, kapitola 26)




WebZdarma.cz