podpis autorky autorka



Lucy Maud Montgomeryová - jedna z nejznámnějších a nejoblíbenějších kanadských autorek, která se do povědomí čtenářů na celém světě zapsala svými krásnými příběhy hrdinky Anny Shirleyové. Podle jejího životopisu, který je na této stránce, by se dalo říct, že se hodně nechala inspirovat svým vlastním životním příběhem.


Životopis:

Narodila se 30.11. 1874 v Cliftonu (dnešní New London) na ostrově Prince Edwarda v Kanadě. Její rodiče byli Hugh John Montgomery a Clara Woolner Macneill. Když byly Lucy Maud necelé dva roky, zemřela její maminka na tuberkulózu a její otec se rozhodnul, že se přestěhuje do západní Kanady, kde se pozdeji znovu oženil. Maud (jak jí říkali její přátelé a rodina) zůstala na farmě u svých prarodičů na ostrově Prince Edwarda v Cavendishu. Coby jediné dítě v domě starých prarodičů hledala L.M. zábavu jak ve svojí fantazii a představivosti, tak i v knížkách a přírodě, ale především v psaní. Ve svých devíti letech začala psát poezii a vedla si deník.

autorka Ve školním roce 1893-1894 studovala na Prince of Wales College a získala učitelskou licenci. Když potom v roce 1898 učila na škole v Lower Bedeque, zemřel náhle její dědeček. Maud se hned vrátila do Cavendishu, aby se starala o svoji babičku, která by jinak jejich dům opustila. Nechtěla tam být sama. L.M. zůstala v domě s babičkou celých 13 let, kromě několika měsíců v letech 1901-1902, kdy pracovala jako korektorka pro The Daily Echo v Halifaxu. Během pobytu v Cavendishu spisovatelka psala a tvořila.

V roce 1905 napsala Maud svoji první knihu Anna ze Zeleného domu a poslala ji do mnoha vydavatelství. Když ji ale všude odmítli, uložila svůj rukopis do krabice a zapomněla na něj. Pak ho znovu našla v roce 1907 a to už měla větší štěstí. Našel se vydavatel, který se rozhodnul pro to, aby Anna Shirleyová spatřila světlo světa v knižní podobě. Tak se o rok později, 1908, i stalo.

Když v roce 1911 zemřela Maud její babička, ona se vdala za reverenda Ewena Macdonalda, se kterým byla tajně zasnoubená od roku 1906. Přestěhovali se do Leaskdale (v Ontariu), kde se později narodily jejich tři děti - Chester (1912), Hugh (narodil se mrtvý v roce 1914) a Stuart (1915) - a Maud tu napsala většinu svých knih. Po svatbě už nikdy na ostrově Prince Edwarda nežila. Vracela se tam už jen jako návštěva. Proslavila tento kousek země svými krásnými příběhy, které se tam všechny - kromě jedné - odehrávaly.

Spisovatelka zemřela v Torontu 24.4. 1942 a její tělo bylo uloženo v Cavendishu.


Co řekla autorka o Anně ze Zeleného domu? 1. vydání Anny ze Zeleného domu

"Dnešek byl pro mě - jak by řekla Anna - významnou epochou v mém životě. Dnes mi přišla moje kniha, úplně nová přímo z vydavatelství. Upřímně se musím přiznat, že to pro mě byl nádherný okamžik, byla jsem na sebe hrdá! V mých rukách ležela skutečná hmatatelná realizace mých snů, přání a ambicí celé mojí existence - moje první kniha! Ne příliš skvělá kniha - ale moje moje moje - něco, čemu jsem dala život - něco co dosud neexistovalo."
(LMM´s Journals, sobota 20.06.1908)

"Myslela jsem si, že by se knížky o Anně Shirleyové mohly líbit -náctiletým dívkám, ale přišly mi dopisy ze škol, od prarodičů, vysloužilých vojáků z Austrálie, mladých kluků, dívek z Indie, misionářů z Číny, premiéra Velké Británie - ti všichni mi psali, že milují Annu a její příhody."
(LMM´s Journal)

"Nemohu tomu uvěřit, že takové jednoduché a krátké povídání, napsané kdesi na Ostrově Prince Edwarda, mohlo zabodovat v dnešním uspěchaném světě."
(LMM´s Journals, 15.10.1908)


Tady je několik dalších fotek Lucy Maud Montgomeryové:

autorka

autorka

Bibliografie:

1908 - Anne of Green Gables - (I.) Anna zo Zeleného domu (s), Anna ze zeleného domu (c)
1909 - Anne of Avonlea - (II.) Anna v Avonlea (s), Cesta za velkým snem (c)
1910 - Kilmeny of the Orchard
1911 - The Story Girl
1912 - Chronicles of Avonlea - Príbehy z Avonlea (s)
1913 - The Golden Road (pokračování The Story Girl) - Zlatá cesta (s)
1915 - Anne of the Island - (III.) Anna v Redmonde (s), Splněný sen (c)
1916 - The Watchman & Other Poems
1917 - Anne's House of Dreams - (V.) Annin vysnívaný domov (s), Anin vysněný domov (c)
1917 - The Alpine Path: The Story of My Career
1919 - Rainbow Valley - (VII.) Anna v Glenn St. Mary (s)
1920 - Further Chronicles of Avonlea - Nové príbehy z Avonlea (s)
1920 - Rilla of Ingleside - (VIII.) Annina dcéra Rilla (s)
1923 - Emily of New Moon - Emily z Nového mesiaca (s)
1925 - Emily Climbs
1926 - The Blue Castle - Osudný omyl (s)
1927 - Emily's Quest
1929 - Magic for Marigold
1931 - A Tangled Web(s)
1933 - Pat of Silver Bush
1934 - Courageous Women (s Marian Keith a Mabel Burns McKinley)
1935 - Mistress Pat (pokračování Pat of Silver Bush)
1936 - Anne of Windy Poplars - (IV.) Anna v Summerside (s), Anna v Sammersidu (c)
1937 - Jane of Lantern Hill
1939 - Anne of Ingleside - (VI.) Annine láskyy (s), Anniny lásky (c)

1974 - The Road to Yesterday
1979 - The Doctor's Sweetheart
1987 - The Poetry of Lucy Maud Montgomery
1988 - Akin to Anne: Tales of Other Orphans - Siroty ako Anna (s)
1989 - Along the Shore: Tales by the Sea
1990 - Among the Shadows: Tales from the Darker Side
1991 - After Many Days: Tales of Time Passed(s)
1993 - Against the Odds: Tales of Achievement
1994 - At the Altar: Matrimonial Tales - Pred oltárom (s)
1995 - Across the Miles: Tales of Correspondence - Listy láskam (s)
1995 - Christmas with Anne and Other Holiday Stories - Cesta za šťastím(s), Vianoce s Annou (c)

(pozn.: bibliografii sestavil Miro)




WebZdarma.cz